In acest articol iti vom prezenta cateva aspecte esentiale pe care ar trebui sa le iei in considerare la montajul unei centrale termice. Desi nu sunt doar 5 lucruri de stiut, acestea pot fi adesea trecute cu vederea sau neglijate.
Lucruri de stiut la montajul centralei termice
Racordarea Centralei la Gaz: Opteaza pentru Legatura Rigida
Este recomandat ca racordarea centralei la gaz sa se faca cu o legatura rigida (teava). Desi s-au permis racorduri flexibile in trecut, este mai bine sa eviti complicatiile ulterioare si sa optezi pentru o legatura rigida.
Fitingurile NU se ingroapa
Fitingurile de cupru, multistrat (pexal) sau otel nu ar trebui sa fie ingropate, deoarece in timp pot prezenta scurgeri. Daca doresti sa ingropi anumite portiuni ale instalatiei, alege sa ingropi conducte dintr-o bucata sau sa folosesti distribuitori-colectori.
Nu Exista „Cea Mai Racoroasa Camera”
Niciuna dintre camerele tale nu ar trebui sa fie mai rece decat celelalte. Calculul necesarului de incalzire se face pentru fiecare incapere in parte, astfel incat toate camerele sa aiba aceeasi temperatura, indiferent de pierderile de caldura. Tine cont ca o camera cu pereti orientati spre Nord va necesita un calorifer mai mare decat o camera similara orientata spre Sud.
Proba la Rece: Stabileste Presiunea Corecta
Presiunea pentru proba la rece trebuie determinata in functie de presiunea maxima de regim si modul de executie al instalatiei. Asigura-te ca respecti urmatoarele valori:
- Instalatii montate aparent: 1.5 ori presiunea maxima de regim (nu mai putin de 5 bar)
- Instalatii cu parti mascheate sub finisaje deosebite: Dubla presiunea de regim (nu mai putin de 5 bar)
- Partile de instalatie inglobate in elemente de constructie: Presiunea specificata in caietul de sarcini
- Conform instructiunilor tehnice ISCIR: Presiunile indicate pentru partile de instalatie supuse prevederilor
Coroziunea Galvanica: Evita Combinatiile Nocive
Coroziunea galvanica reprezinta procesul de degradare a doua metale aflate in contact direct sau prin intermediul unui electrolit. Evita combinatiile de metale care pot cauza acest fenomen, cum ar fi aluminiul alaturi de cupru si aliajele lui, bronzul cu otel, etc. Daca doresti sa instalezi radiatoare de aluminiu, alege conducte din polipropilena sau polietilena reticulata. Fii atent la conductele multistrat cu bariera de oxigen din aluminiu, asigura-te ca folosesti fitinguri cu garnitura adecvata pentru a izola aluminiul de alama.
In concluzie, montajul centralei termice implica o serie de aspecte importante care trebuie avute in vedere pentru o functionare eficienta si sigura a sistemului. Respectand aceste sfaturi, vei asigura o instalatie de incalzire bine executata si durabila.