Ozi plina si friguroasa se termina intodeauna cu bine atunci cand ajungi acasa, la confort, caldura si liniste. Sa beneficiezi de acest confort desi pare un lucru normal ce nu presupune riscuri, in realitatea siguranta casei tale se bazeaza pe mai multe responsabilitati. Suntem convinsi ca ai auzit ca legislatia gazelor naturale impune verificarea periodica si revizia instalatiei de gaze naturale iar nerespectarea poate aduce urmari neplacute cat si punerea in pericol a caminului si familiei tale. In cazul in care nu esti complet lamurit de ce implica verificarea sau revizia instalatiei de gaze si a centralei termice, VictoServ iti raspunde la posibilele intrebari pe care ai putea sa le ai inainte de a realiza verificarea sau revizia instalatiei de gaze.
Care este diferenta dintre verificarea periodica si revizie tehnica?
Atat verificarea instalatiei de gaze cat si revizia tehnica periodica sunt operatiuni preventive ce asigura functionarea in siguranta completa a echipamentelor ce folosesc gaze naturale. Ambele procese presupun pe langa verificarea vizuala si un set de actiuni si masuri tehnice specifice pentru a stabili daca instalatia de gaze indeplineste sau nu conditiile impuse de legislatia in vigoare.
Verificarea periodica a instalatiei de gaze este obligatorie si trebuie realizata la intervale de maximum 2 ani. In cazul in care vrei sau ai nevoie de un interval mai scurt, trebuie sa soliciti acest lucru. Aceasta operatiune preventiva presupune inspectia conductelor, verificarea arzatoarelor, inspectia garniturilor de etansare precum si a aparatelor de masurare, reglare sau control. Verificarea caminelor si a rasuflatorilor sunt de asemneaza incluse in operatiunea de verificare. Pe scurt serviciile de care beneficiati atunci cand solicitati o verificare a instalatiei de gaze sunt:
- verificarea presiunii in instalatie
- verificarea scurgerilor de apa
- verificarea centralei termice la pornire apa calda – apa rece
- verificarea functionarii termostatului
Revizia centralei termice presupune urmatoarele verificari:
- dispozitivele de control si de siguranta
- eficienta circuitului de evacuare a gazelor arse
- camera etansa trebuie sa fie inchisa ermetic
- conductele si terminalul aer-gaze nu trebuie sa fie blocate si sa nu aiba pierderi
- arzatorul si schimbatorul de caldura trebuie sa fie curate si fara incrustatii
- electrodul nu trebuie sa prezinte depuneri si trebuie sa fie pozitionat corect
- instalatiile de gaz si de apa trebuie sa fie etanse
- presiunea apei din instalația rece trebuie sa fie de aproximativ 1 bar
- pompa de circulatie nu trebuie sa fie blocata
- vasul de expansiune trebuie să fie incarcat
- debitul de gaz si presiunea trebuie să corespunda cu valorile indicate in tabelele respective
- sistemul de evacuare a gazelor arse trebuie ss fie eficient
- sifonul trebuie ss fie plin cu apa
- conditia exterioara si cea generala a echipamentului
Revizia tehnica a instalatiei de gaze este o operatiune mult mai complexa, din acest motiv se realizeaza la un interval de maximum 10 ani, in cazul in care instalatia de gaze a fost intrerupta pe o perioada mai mare de 6 luni sau in cazul in care a aparut un eveniment ce a afectat functionarea in conditii de siguranta a instalatiei de gaze. Fata de operatiunea de verificare a instalatiei de gaze, la revizia tehnica se realizeaza inca doua probe in plus si anume: proba de etanseitate a intregii instalatii de gaze dar si proba de rezistenta.
Ce acte imi sunt necesare pentru verificarea instalatiei de gaze?
In timpul verificarii sau reviziei instalatiei de gaze, clientul trebuia sa prezinte firmei autorizate urmatoarele acte:
- documentatia tehnica avizata pentru instalatia de gaze
- documentatia din care sa rezulte efectuarea la termen a verificarii tehnice periodice
- documentatia din care sa rezulte verificarea si curatarea cosurilor sau canalelor de evacuare ale gazelor de ardere
Ce patesc daca nu respect termenul de revizie sau verificare obligatorie?
In cazul in care nu respectati legislatia in domeniu pentru efectuarea verificarii sau reviziei instalatiei de gaze naturale, riscati sa fiti deconectati de le reteaua de gaze si sunteti pasibil de o amenda cuprinsa intre 2.000 si 25.000 lei.
Cine poate efectua verificarea sau revizia instalatiei de gaze?
Legislatia in vigoare stipuleaza ca doar o firma autorizata ANRE precum AMPCgaz poate efectua aceste operatiuni.